1
jul

Filmgenrer

Action
En av de mest populära filmgenrerna behöver egentligen inte någon större genomgång då namnet talar sitt tydliga språk. Några av filmhistoriens största kassasuccéer hittar vi inom denna genre och fler lär det bli.

Drama
Det här är genren som tilltalar dig som behöver lite dramatik i ditt liv. Några av vår tids mest kritikerrosade filmer har varit dramafilmer.

Komedi
En av de mest populära genrerna genom alla tider som givit oss moderna klassiker som Den där Mary, Baksmällan, Dum & Dummare mfl.

Skräck
Skräckfilmer har alltid fascinerat oss och finns i en stor flora av variationer. Alltifrån klassiska skräckfilmer à la Hitchcock till splatterfilmer och lågbudgetfilmer som Blair Witch Project.

Thriller
En riktigt bra thriller kan sätta griller i huvudet på en långt efter att filmen tagit slut. Några av de bästa i modern tid har varit Seven, Leon, När lammen tystnar mfl.

Äventyr

Äventyrsfilmer har alltid varit populära filmer för hela familjen, vem kommer inte ihåg de första gamla filmerna om Tarzan som blev oerhörd populära. I modern tid kan man väl likställa uttrycket äventyrsfilm med Jakten på den försvunna skatten (Raiders of the lost ark)

Science fiction
Framtiden har alltid varit ett populärt tema i filmvärlden med ett flertal populära filmer som resultat. Ta bara 2001, Alien, Star Wars och Avatar. Här hittar du en topplista på 10 av de bästa sci-fi-filmerna under 2023.